Dieta macrobiotica, meditatia yoga, medicina ayurvedica, masajul si acupunctura sunt procedee din ce in ce mai folosite de pacientii cu cancer, in intreaga lume. Peste 50 la suta dintre americanii care au o afectiune oncologica apeleaza si la medicina alternativa.
Din nefericire, aceste procedee au rezultate neconcludente, iar studiile stiintifice care sa probeze eficacitatea lor lipsesc, au demonstrat medicii romani, reuniti la cel de-al treilea Congres National de Oncologie Medicala. Cei care si le pot permite isi tonifica psihicul si au parte de mai mult confort, dar terapiile "alternative" nu ar trebui sa inlocuiasca medicina clasica.
Argumentele medicilor sunt convingatoare: cei care nu urmeaza terapie cu citostatice pierd sansele de vindecare. In prezent, in tarile in care se aplica tehnici moderne de investigatie si tratament, numarul celor ce supravietuiesc cancerului e mai mare decat al celor invinsi de boala. Cancerul a fost "transformat" dintr-o maladie mortala intr-o boala cronica posibil de tinut sub control.
Si in Romania se constata o imbunatatire a terapiilor la care au acces pacientii. Din studiile prezentate la Congres si certificate de baza de date nationala Oncosoft, in multe centre universitare rezultatele sunt similare mediei europene. La Iasi, de pilda, 75 la suta dintre femeile cu cancer de col uterin supravietuiesc bolii.
In Vaslui, unde tehnica si mai ales educatia pentru sanatate a publicului nu se afla la acelasi nivel, rata de reusita e de doar 60 la suta. Din lucrarile prezentate de specialistii prezenti la Congres a rezultat ca Romania poate asigura terapia de baza pentru toti pacientii cu cancer, mai ales ca exista o puternica baza de productie interna.
Producatorul de citostatice, firma SINDAN, a anuntat, pe langa reluarea exportului in Rusia, Polonia, Cehia, patrunderea, din