Heringi in suc de portocale, afumati si marinati, ton invelit in pulbere de masline, caviar, icre de Manciuria, trufe trase in pate de gasca, sarmale rasucite in vita, umplute cu stafide si rata.
Toate aceste fineturi se vand intr-o alimentara frantuzeasca deschisa zilele acestea in Capitala, pe strada Eminescu 73: "Delicateria Traiteur", buticul cu delicatese, nu seamana prea mult a magazin de lux - termopane, gresie si mobila de lemn. Marfa se vinde ca la farmacie, cu suta de grame. 50 de grame de icre de beluga fac aproape cat salariul minim al unui roman: 2.480.000 de lei.
Caviarul, vandut numai la borcanase de 50 de grame, costa 2.200.000 de lei. Prin comparatie, icrele de Manciuria sunt ieftine: 500.000 de lei. Fetele care vand sunt antrenate sa-l invete pe cumparator cu ce sa le manance si la ce. Cica icrele s-ar servi pe paine, la votca cu gheata si smantana. Un ton intreg, nu prea mare, umplut cu ansoa si masline (cam 500.
000 de lei bucata), merge cu un vin alb sec, cumparat tot de acolo. 100 de grame de hering afumat sau marinat fac 96.000 de lei. Directorul spune ca ar fi crocant. Hm, greu de verificat. Din vitrina seamana a ceva moale, inecat in suc de portocale. Si file-ul de somon marinat e bun pe paine prajita. Pret: 215.000 suta de grame. Mai ieftin cu 100.000 e alt soi de peste, Saumon Marine Aneth.
In Franta, costa dublu. Exista si produse mai sofisticate: pateurile de gasca Pate Foie Gras Truffe (430.000 suta de grame), cu trufe la mijloc, si Pate Foie Gras Entier aux Figues (100 de grame la 350.000 de lei), cu smochine. "Suntem singurii care avem Terrine de peste si de vanat", spune directorul general al firmei, Adrien Damour.
Carnea si pestele se coc in vase autohtone de portelan sau de lut care in franceza se cheama "terrine". Exista Terrine cu caprioara, Terrine cu rata cu portocale,