Liberali si social-democrati, PNL-PD, social-democrati si social-liberali, PSD+PUR. Asa arata corciturile produse de politicieni pentru alegerile din toamna. Pentru ca tablourile sa fie chiar similare, principalii protagonisti pentru prezidentiale sunt doi ocupanti ai Palatului Victoria.
Ambii isi disputa dreptul de a deveni intaiul locatar al Cotroceniului post-Iliescu, amandoi lucrand un timp cu actualul presedinte, ca premieri. Va fi o toamna a paradoxurilor, la acest ultim scrutin la care prezidentialele si parlamentarele se tin impreuna. Finalul este imprevizibil. Congresul Uniunii PSD-PUR s-a inscris in nota ciudateniilor politice din acest an.
Dupa ce a cochetat cu zona de dreapta a spectrului politic, PUR s-a intors din nou spre PSD. Ca sa nu vina cu mana goala, Dan Voiculescu a adus partidului de guvernamant nu numai un post de televiziune si un ziar, dar si o serie de noi colegi, dragi pesedistilor ca sarea-n ochi: Dudu Ionescu, Traian Remes, Ulm Spineanu, Bogdan Pitigoi, Sorin Pantis.
Alaturi de el s-ar putea aseza cu succes membri PSD veniti dinspre PD, si ei cu functii in fostele cabinete din '96-2000: Bogdan Niculescu Duvaz, Alexandru Sassu, Smaranda Dobrescu. Culmea este ca taranistii "umanizati" au devenit acum cei mai vehementi dusmani ai fostei guvernari, spunand ca nu si-ar da viata copiilor lor pe mana "noului CDR".
Nu e departe ziua in care il vom vedea la o conferinta de presa pe Dudu Ionescu, de exemplu, infierand cu manie guvernarea cederista, ca reprezentant al Uniunii PSD-PUR. De ce i-a acceptat PSD pe oamenii lui Voiculescu? Nu doar din dorinta de a-si spori controlul asupra presei inaintea campaniei. Ci si pentru a disloca un potential aliat din gruparea adversarilor.
Daca PUR, socotit partid-joker, s-ar fi asezat langa PNL si PD, PSD ar fi avut de infruntat o grupare mai puternic