Ionel Blanculescu cere ieftinirea alimentului saracului cu 20%
Autoritatile fac de ceva timp presiuni pentru reducerea pretului la piine. Tonul l-a dat premierul Adrian Nastase care a sugerat ca o data cu ieftinirea griului ar fi normal sa se intimple acelasi lucru si cu piinea. Ieri, in batalia pentru ieftinirea piinii a intrat in joc si ministrul controlului, Ionel Blanculescu.
El a marturisit ca tocmai a incheiat o serie de controale la diverse firme implicate in productia de piine si a constatat ca acest aliment de baza trebuie sa se ieftineasca cel putin cu 20%, procent egal cu acela al subventiei primite la productia de griu.
Pledoaria viguroasa in favoarea ieftinirii piinii pare sa fie o batalie dintr-un razboi declarat de autoritati brutarilor, speculantilor si, in general, celor care fac profit din industria alimentara. De altfel, Blanculescu a avertizat ieri ca echipele sale ii vor controla si pe agentii economici din industria carnii.
Asta dupa ce, in urma cu citeva zile, procesatorii avertizau ca vor creste cu 25% pretul carnii de porc. Autoritatile admit ca o interventie directa in administrarea pretului piinii este imposibila deoarece calca in picioare regulile economiei de piata.
Si atunci asa se explica nevoia de a reaminti producatorilor ca au primit subventii si de a lansa avertismente ca firmele vor fi controlate sever.
Ramine o problema in ecuatia piinii. Ar fi fost mai simplu daca Ministerul Finantelor ar fi redus sau chiar ar fi renuntat la Taxa pe Valoarea Adaugata (TVA).
Intrebat de jurnalisti daca va reduce TVA la piine, Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, a explicat, cu ocazia discutarii proiectului de buget pe 2004, cu sinceritate, ca efectul reducerii cotei de 19% nu s-ar simti in buzunarele oamenilor. A lasat sa se inteleaga insa ca, pentru buget, sumele care se adun