Zgomotoasa campanie a autoritatilor pentru a reduce pretul piinii si pentru a-l tine in friu pe cel al carnii de porc, dincolo de populismul electoral, are si scopul precis de a mentine inflatia in limita prognozelor, sustin analistii.
Ponderea pretului acestor alimente in cosul de consum dupa care se calculeaza indicele de crestere a preturilor este suficient de mare pentru a fi folosita ca arma in favoarea planificarii inflatiei. Ceea ce autoritatile si urmaresc.
Prin masuri administrative, de tipul controalelor dirijate si al asa-ziselor mercuriale, incearca sa se asigure ca vor atinge tinta de inflatie fixata pentru acest an la un nivel de 9a.
Chiar daca rata inflatiei pe luna august s-a asezat la 0,5%, inflatia acumulata pe primele opt luni ale lui 2004 (5,6 procente) nu lasa prea mult spatiu de manevra.
Nu putem privi linistiti spre “obiectivul-tinta” de inflatie cu o cifra (chiar 9% scrie in documentele programatice ale partidului de guvernamint) cit timp datele oficiale arata o inflatie anualizata (1 septembrie 2003-31 august 2004) de 12,4%.
Este un lucru cunoscut de toata lumea ca scumpirile (ritmul de crestere a preturilor) din ultimele patru luni ale anului trag mai greu in bugetul familiei decit cele din primavara-vara. Chiar si graficele statisticienilor inregistreaza cele mai multe “virfuri” tocmai in ultimele luni ale anului.
Nici toamna lui 2004 nu face o exceptie, estimarile oficiale ale managerilor aratind cresteri de preturi in toate domeniile principale ale economiei (industrie, constructii, servicii, comert cu amanuntul).
Cum o rata a inflatiei sub 9% presupune limitarea acesteia la un pas de 0,8% lunar, fortarea scaderii pretului piinii si oprirea cu orice pret a scumpirii carnii i-ar putea oferi guvernului Nastase acea gura de oxigen de care are nevoie pentru pastrarea