Nu se stie ce va ramane din listele PSD dupa aplicarea intelegerii cu PUR si a algoritmului tineri/femei, dar alegerile locale au operat schimbari semnificative fata de configuratia actuala a grupurilor parlamentare ale PSD.
Evident, in cele mai multe cazuri, personalitatile consacrate si controversate ale partidului de guvernamant au ramas candidati, cel mai bun exemplu fiind Serban Mihailescu, primul, cu voia partidului, in capul listei senatoriale a PSD Teleorman.
Numele aparute sub deviza „schimbarii“ constituie, de fapt, noua clientela a PSD la nivel local, reorganizata dupa cutremurele din ultimii doi ani din organizatii si in jurul unor noi lideri.
Astfel, in ultimii patru ani, au fost constituite alte retele de putere la nivel local, mai influente, care le inlocuiesc pe cele vechi si care au in comun interese financiare, fie in interiorul aceleiasi firme, fie in grupuri de societati comerciale care deruleaza impreuna contracte pe banii statului.
Cele mai multe interese graviteaza in jurul prefectilor si subprefectilor prezenti pe listele din aproape toate judetele.
Noua clientela va intra in Parlament ca rasplata a partidului pentru serviciile aduse, dar si pentru a fi mentinute si dezvoltate, pe acelasi principiu al traficului de influenta, afacerile locale in situatia in care PSD ar pierde alegerile generale.
Deloc neglijabil este si aspectul penal, pentru ca imunitatea parlamentara, chiar si in noua Constitutie, poate fi instrumentata in favorea protejarii unui demnitar suspectat de coruptie. Ar fi situatia actualului prefect de Giurgiu, primul loc la Camera Deputatilor, acuzat de multe ori ca a directionat banii judetului spre firme apartinand familiei sale.
Liderii locali care au obtinut functii in consiliile judetene in urma alegerilor locale si carora le-a fost interzis sa cand