Recent, la scoala "Nicolae Iorga" din Pascani profesorii, consilieri educativi si diriginti de la scolile din oras si din zonele invecinate au invatat cum se combate exploatarea prin munca, cea sexuala si traficul de fiinte umane in cazul elevilor. Intalnirea a fost a doua dintr-un ciclu de patru care au loc in cadrul unui proiect ce se desfasoara la initiativa Asociatiei "Alternative Sociale"din Iasi. Programul vizeaza informarea unui numar de peste cinci mii de copii si adolescenti din Iasi, Pascani, Harlau si Raducaneni fata de pericolul reprezentat de exploatarea muncii, sexuala si traficul de persoane. "Acest proiect are doua componente. Prima presupune formarea profesorilor din cele patru centre ale judetului in vederea utilizarii unui nou manual. Acesta va fi destinat elevilor, iar profesorilor li se va explica cum sa il foloseasca in timpul orelor de dirigentie. Materialul va aparea in doua mii de exemplare, care va fi inmanate tot atator elevi", a precizat Sebastian Ghica, coordonatorul proiectului.
A doua componenta a actiunii va consta intr-o campanie de constientizare si informare in randul elevilor privitor la pericolele care pot fi generate de exploatarea minorilor si din activitatile de trafic de persoane. "Fiind bine informati, tinerii vor fi mai putin vulnerabili la amenintarile de acest gen. Din pacate, regiunea Moldovei, in general, este cunoscuta la nivel national ca inregistrand o amploare deosebita in ceea ce priveste exploatarea copiilor. Prin editarea materialului ne adresam inclusiv elevilor din clasele a VIII- a si a XII-a", a mai declarat Sebastian Ghica.
Proiectul initiat de Asociatia "Alternative Sociale" este finatat de catre UNICEF, parteneri fiind Inspectoratele Judetene Scolare si de Politie, Casa Corpului Didactic si Directia de Asistenta Sociala.
Marius PARTENI
Recent, la scoala "Nicolae Iorga" din Pa