Chiar asa! Il apara cineva pe muncitorul roman? Intrebarea mi se pare extrem de importanta din mai multe motive. In primul rind, ca acesta reprezinta o forta. Exagerarea rolului sau din perioada comunista (facuta adeseori in defavoarea lui) nu poate fi pretext pentru o ignorare totala.
E vorba de o importanta categorie sociala, aflata intr-o nesfirsita deruta, pe umerii careia functioneaza totusi Romania tranzitiei. Taranul, fratele istoric al muncitorului, o duce si mai prost. Agricultura nu mai merge. Populatia Romaniei se hraneste cu cereale si cu restul produselor din import.
Asadar, fratele muncitorului este pe marginea terenului in care se joaca una din grelele partide ale istoriei contemporane. Muncitorul se afla intr-una din cele mai negre perioade ale existentei sale ca parte a unei clase. Partidul Comunist, cel care isi facea un titlu de glorie din grija pentru muncitorul roman, si-a dat obstescul sfirsit.
Decesul acestuia fiind indiscutabil, cine mai face ceva pentru speriatul muncitor roman? Partidele politice? Pardon! Nici macar nu pot fi luate in calcul. Membrii acestora s-au imbogatit sacrificind fabricile, transferind subventiile de la buget in buzunare proprii. Politicienii de frunte
si-au umflat conturile. Muncitorul roman a fost lasat sa fure si el. Dar tot sirme, piulite, tevi. Si, din cind in cind, a suferit cite o condamnare ca drastic exemplu pentru curajul de a perpetua o indeletnicire din anii socialismului victorios.
Cine il apara pe muncitorul roman? Avocatii? Ion Iliescu cel bun de promisiuni si zimbete? Portretul lui Stefan cel Mare si Sfint, el insusi folosit pentru ametirea poetica a natiei? Capii miscarii sindicale, deveniti parlamentari si sefi de partide politice? Bodyguarzii marilor firme de paza? Confederatiile internationale?
Nu cumva formele clasice de protejare a muncitorului