Agricultorii vor iesi la pensie mai repede decat celelalte categorii sociale si isi vor primi banii dintr-un fond la care vor fi obligati sa cotizeze. Statul va contribui la aceest fond cu o suma de doua ori mai mare decat cea platita de fiecare agricultor.
Persoanele care lucreaza in agricultura vor fi obligate sa plateasca, incepand din 2005, o contributie la un nou fond de pensii, potrivit unui proiect de lege elaborat, printre altii, de presedintii Senatului si Camerei Deputatilor. Suma este lasata la latitudinea contribuabililor, care au de ales intre o suta de mii, doua sute, trei sute, patru sute si cinci sute de mii de lei pe luna.
Statul va contribui cu o suma de doua ori mai mare decat taranul la acest fond, astfel ca, in cazul in care cineva alege sa plateasca cinci sute de mii de lei, statul va contribui lunar la fondul de pensie al acestuia cu un milion de lei.
Potrivit proiectului, conditiile de pensionare ale agricultorilor vor fi mai lejere decat cele stipulate in Legea sistemului public de pensii, in special din cauza sperantei de viata, sensibil mai redusa in mediul rural fata de cel urban.
Astfel, varsta de pensionare va fi de 57 de ani pentru femei si de 62 de ani pentru barbati, iar stagiul de cotizare de 25 de ani pentru femei si de 30 de ani pentru barbati. Potrivit calculelor autoritatilor, dintre cele doua milioane de persoane active care traiesc in mediul rural si nu au un contract individual de munca, 1,6 milioane vor cotiza la noul fond.
Pentru 2005, efortul financiar al statului se va cifra la 10.400 de miliarde de lei.
Pensie minima garantata
Proiectul de lege introduce o pensie minima garantata pentru agricultori, corespunzatoare unei contributii minime (100.000 de lei pe luna) si unui stagiu de cotizare de minimum 10 ani. Proiectul nu stipuleaza insa valo