Sos cu ceapa
Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g ceapa, 150 g smantana (sau frisca nebatuta), 40 g unt, 1/4 l zeama concentrata de legume (Knorr+apa), nucsoara rasa, sare, piper alb proaspat macinat.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se toaca marunt si se caleste in untul incins. Se toarna peste ea zeama de legume, se acopera cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic.
Se trece ceapa printr-o sita (sau se marunteste in robot), se adauga smantana si se mai pune sosul pe foc, circa 15 minute. Se sareaza, se pipereaza, se incorporeaza nucsoara macinata si se serveste cu peste sau cu medalioane de vita ori de porc.
Sos cu gogosari
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 2 cepe, 2 linguri ulei de masline, 3 gogosari (circa 400 g), 1/2 lingurita zahar, piper, sare, praf de ardei iute.
Mod de preparare:
Se curata ceapa, se taie marunt si se prajeste in uleiul de masline. Gogosarii se taie in 4, se indeparteaza nervurile si semintele, se spala si se taie cubulete.
Se pun in tigaia cu capac, se adauga 1/4 l de apa si se lasa sa fiarba la foc mic. Se paseaza ceapa si gogosarii (sau se mixeaza in robotul de bucatarie), se sareaza, se pipereaza, se adauga zaharul si praful de ardei iute si se serveste sosul cald sau rece, cu peste la gratar, cu carnati sau cu cotlete de porc.
Sos cu broccoli
Ingrediente (pentru 4 persoane): 400 g broccoli, 2 linguri smantana, zeama de lamaie, 1 lingurita hrean de la borcan (gata preparat), sare, piper proaspat macinat.
Mod de preparare:
Puneti sa fiarba 1/4 l de apa sarata. Curatati, spalati si alegeti buchetelele de broccoli, taiati-le tijele si maruntiti-le. Puneti buchetelele si tijele taiate in apa clocotita si lasati-le sa fiarba 15 minute.
Adaugati smantana, sarea, piperul si zeama de lamaie, treceti legumele si zeama printr-o sita, presar