Va fi razboi civil in Israel? Intrebarea nu a fost lansata de vreun ziarist ahtiat dupa subiecte "tari", ci de insusi prim-ministrul israelian Ariel Sharon.
Ieri dimineata, membrii Cabinetului guvernamental, convocati de Sharon, au ascultat aproape siderati cuvintele de mare ingrijorare ale premierului cu privire la cresterea tensiunii in tara, care ar putea duce la izbucnirea unui "razboi civil". E a doua oara, in ultima saptamana, cand spectrul "razboiului dintre frati" tulbura tara.
Mai intai, Avi Dichter, comandantul serviciilor secrete interne (SABAK), a avertizat asupra pericolului fortelor fundamentaliste extremiste evreiesti, care au luat hotararea de a stopa aplicarea "Planului de separare de palestinieni" initiat de Sharon, fie chiar prin lichidarea fizica a sefului Guvernului israelian.
Ministrul Tahi Hanegbi a fost mai prapastios: "Asasinul prim-ministrului a pornit deja pe drum". Istoria inregistreaza uneori asemenea situatii extravagante, cand fiii isi reneaga tatal si-i vor pieirea.
Cei care s-au saturat si se organizeaza armat pentru inlaturarea lui Sharon sunt extremistii de dreapta, majoritatea locuitori ai coloniilor implementate in teritoriile palestiniene ocupate de Armata israeliana in Razboiul de Sase Zile din 1967.
Or, Ariel Sharon este "tatal" acestor colonii, ca ministru, apoi ca prim-ministru, Sharon s-a ocupat personal, cu o energie deosebita, de infiintarea si dezvoltarea coloniilor, alocand sume considerabile din bugetul tarii.
Daca imediat dupa "Razboiul de Sase Zile", teritoriile palestiniene cucerite (Cisiordania si Gaza) si Platoul Golan erau socotite "carti de schimb" in viitoarele tratative de pace si nimeni nu se gandea ca ele vor fi vreodata alipite Israelului, cu timpul, viziunea politica s-a schimbat. In zecile de colonii traiesc astazi circa 200.
@N_P