Prejudiciile aduse anul trecut de hotii cibernetici din Romania au fost de 2-4 milioane de dolari, iar in acest an, la nivelul Parchetului General, sunt date in urmarire penala peste 100 de persoane care se indeletnicesc cu fraudele pe Internet.
Pedepsele sunt destul de aspre, putand ajunge de la cateva luni la 20 de ani de inchisoare, dar asta doar in cazul in care teparii pot fi prinsi.
"In jur de 70% din infractiunile comise pe Internet sunt tepele date prin intermediul magazinelor virtuale ori al siteurilor de licitatii", afirma Virgil Spiridon, sef serviciu Criminalitate Informatica din IGP.
Pe langa magazinele virtuale, mai pot exista si siteuri-capcana, unde se cer datele de identificare inclusiv contul bancar, iar cel care a dat aceste date se trezeste cu banii luati.
De altfel, un raport al Biroului Federal de Investigatii din San Francisco (FBI) situa Romania, in 2001, pe locul patru la nivel mondial in ceea ce priveste tepele pe Internet.
Nici politia si nici Procuratura nu pot spune pe ce loc s-ar afla Romania in acest an, in schimb pot afirma ca "tehnica teparilor se imbunateste, iar ingeniozitatea acestora nu are limite, astfel ca nu se poate spune exact pe ce loc ne-am situa acum".
De la 1 ianuarie 2004 este permisa interceptarea informatica (asemanatoare cu interceptarile telefonice), dar numai cu autorizatie judecatoreasca. In caz contrar, chiar Procuratura (care ancheteaza un caz) poate intra sub incidenta legii, iar acuzatia ar fi de intruziune neautorizata (ilegala).
Sansele de a descoperi hotii sunt insa destul de reduse, avand in vedere ca interceptarea poate fi inceputa doar in momentul in care exista sesizari concrete. Apoi, sansele sunt diminuate si de faptul ca legea nu prevede un anumit timp de stocare a datelor (de catre Internet Service Provider - ISP), astfel inc