Europa se uita cu uimire si invidie la Romania: in acest an vom avea o crestere economica de 7,5 la suta din Produsul Intern Brut (PIB), cea mai mare dintre toate tarile UE si cea mai semnificativa din ultimii 15 ani. Asa ne-ar veni a crede auzindu-l, zilele trecute, pe premierul Nastase aruncand cu cifre in stanga si dreapta, ca un argument in plus ca economia romaneasca "duduie" din greu.
Cel putin teoretic, asta inseamna ca toti o vom duce mai bine.
Cum stau insa lucrurile in practica? Cresc salariile, se ieftinesc benzina, carnea sau painea? Profesorii vor uita de greva pentru ca vor primi banii de la buget prevazuti prin lege, iar in spitale nu ni se va mai cere sa venim cu medicamente de acasa pentru ca acolo nu sunt din lipsa de bani? Sau si acest anunt are rolul, dincolo de un calcul electoral (pana la urma de inteles), de a ne lauda in
fata Bruxelles-ului cat de bine stam la capitolul "macro". Indiferent de motivatie, este bine ca economia creste. Insa pentru a nu ramane doar niste cifre numai bune de cosmetizat statistic situatia economica, este important de vazut pe ce se bazeaza aceasta impresionanta crestere.
Declaratia premierului face referire clara la recolta agricola de exceptie din acest an care a "umflat" procentajul cresterii economice. Spre deosebire de anul trecut, Dumnezeu a fost de asta-data binevoitor cu noi si ne-a ferit de seceta care a compromis atunci recolta de cereale. Numai ca aceasta crestere economica peste asteptarile de la inceputul anului are un efect pozitiv foarte limitat.
Din castigurile obtinute, producatorii risca sa nu-si acopere nici macar cheltuielile pentru viitoarele culturi de toamna. Mai mult, unii prefera sa-si hraneasca animalele cu graul recoltat decat sa-l vanda pe un pret de nimic firmelor de panificatie.
Painea nu se ieftineste, cel putin deoc