Principalul avantaj al Romaniei in atragerea investitorilor straini il reprezinta forta de munca ieftina si bine educata. Pe langa acest fapt, alt avantaj ar putea fi integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana, reiese din prezentarile facute atat de oamenii de afaceri norvegieni, cat si de oficialitatile romane, in cadrul Forumului economic romano-norvegian.
Potrivit prezentarii realizate de Aliz Kosza, directorul Orkla Foods Romania, mediul de afaceri romanesc se confrunta cu dificultati in ceea ce priveste implementarea noului Cod fiscal, birocratia este prezenta in unele structuri, mentalitatea fiind greu de schimbat.
Ea a mai spus ca disciplina financiara ar trebui imbunatatita, ca piata muncii este inca inflexibila, iar experienta afacerilor internationale este inca redusa. Kosza i-a sfatuit pe eventualii investitori norvegieni sa fie rabdatori, sa aiba resurse financiare, importante fiind investitiile in capitalul uman.
Directorul Orkla Foods le-a mai spus oamenilor de afaceri sa nu faca compromisuri, pentru ca in Romania exista o vorba care spune ca, daca ii dai unui om un deget, iti ia toata mana.
Aliz Kosza a amintit, totusi, de cresterea reala a produsului intern brut, de imbunatatirea sistemului bancar, precum si de scaderea inflatiei si a ratei somajului.
Volumul schimburilor comerciale intre Romania si Norvegia s-a ridicat, la sfarsitul anului trecut, la 167 milioane de dolari. Prezent la intalnire, premierul Adrian Nastase a declarat ca una dintre ambitiile autoritatilor romane in ceea ce priveste relatiile comerciale cu Norvegia este ca vinurile romanesti sa fie mai bine promovate pe piata norvegiana.
Principalul avantaj al Romaniei in atragerea investitorilor straini il reprezinta forta de munca ieftina si bine educata. Pe langa acest fapt, alt avantaj ar putea fi integrarea tarii noastre in Uniunea Eu