Conducerea patronatului industriei alcoolului si a bauturilor alcoolice, GARANT, organizatie ce detine 98% din productia fabricata in tara, sustine ca are membri afiliati care s-au dedat la practici evazioniste.
Presedintele GARANT, Romulus Dascalu, a declarat, intr-o convorbire telefonica avuta cu liderul Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara (FNSIA), Dragos Frumosu, ca 20 dintre cele 89 de firme afiliate la organizatia patronala pe care o conduce vor fi excluse, pe motiv de fentare a fiscului, in sensul ca folosesc timbre false, nu platesc acciza aferenta alcoolului, au productie
nedeclarata etc. Potrivit lui Frumosu, care citeaza date puse la dispozitie de patronat, 60% din productia de alcool este „la negru“.
Deranjul din cadrul GARANT are la baza refuzul celor 20 de societati de a accepta pretul minim pentru litrul de alcool. Numai ca FNSIA arata cu degetul spre mai multe astfel de firme, avansand un numar de 46 de societati.
Reprezentantii federatiei au dezvaluit ca, anul trecut, din cauza amanarii cu cateva luni a publicarii in Monitorul Oficial a pretului minim la distilatul natural convenit intre patronatele din ramura si Ministerul Finantelor, statul a fost prejudiciat cu 1000 miliarde de lei. Vinovate de aceasta gaura la bugetul statului sunt cele 46 de firme, marea majoritate afiliate la GARANT.
Acuzele merg mai departe. In spatele acestor societati, spune Frumosu, stau persoane grele, de la parlamentari, reprezentanti ai organelor de control (Agentia Nationala de Administrare Fiscala, Garda Financiara) pana la fosta Securitate. Solicitat sa dea un singur nume, Frumosu s-a eschivat, pe motiv de lipsa de curaj.
In prezent, in industria alcoolului, exista doar doua patronate: GARANT si Vinrom. Multa vreme, GARANT a acuzat firmele neafiliate sau membre ale Vinrom de practici ev