La nord, sud si vest, frontierele Uniunii Europene au ajuns practic la mare. Singurele frontiere terestre ale Europei au ramas pe linia de est pornind din Bulgaria si continuand cu Romania, Ungaria, Slovacia, Polonia si tarile baltice. Europa, la fel ca si Rusia, China sau America, nu are astazi tari sau teritorii ca dusmani externi. Dusmanul comun e reprezentat in principal de terorism.
De aceea, modul de aparare a frontierelor s-a schimbat fundamental. Tancurile si tunurile nu mai valoreaza mare lucru. Apararea frontierei devine tot mai mult un amestec de inalta tehnologie si personal ultracalificat, menit sa descopere teroristi cautati international, dar si arme, droguri sau materiale radioactive.
Romania singura reprezinta mai bine de 20 la suta din frontiera externa a UE in fata spatiului ex-sovietic. Imediat dupa 1 ianuarie 2002, data la care romanii au putut intra liber in spatiul Schengen, cancelariile europene au notificat Bucurestiului pe canale politice, diplomatice si militare ca apararea frontierei de stat a Romaniei nu mai este o chestiune strict romaneasca, ci una europeana.
Romania va avea multa vreme un statut de tara de granita a spatiului european. In trei ani de zile, automobilele care intra sau ies din Romania vor fi scanate automat de la numarul de inmatriculare si pana la persoana aflata la volan.
Supercomputerele din spatiul Schengen vor semnala imediat daca vehiculul a fost furat sau daca vreunul din pasagerii aflati la bord e dat in urmarire in Europa sau Statele Unite. Navele care se vor apropia de Romania dinspre Marea Neagra, cele aflate pe Dunare venind dinspre Ucraina, aeronavele mari si mici vor fi toate monitorizate, identificate si catalogate.
Frontiera va avea mijloace speciale de depistare a materialelor radioactive, a substantelor chimice periculoase, a recipientelor susc