Romania arata ca o piscina in care se zbenguie 500 de rechini ce se bucura de privilegii si care distorsioneaza piata pentru beneficii personale, foarte egoiste, a declarat, ieri, presedintele Consiliului Investitorilor Straini, Gilbert Wood.
Satul de tranzitia interminabila, de bolile ce macina de 14 ani societatea romaneasca si de mediul neprietenos in care trebuie sa-si dezvolte afacerile investitorii straini, Wood considera ca toate relele se trag de la acesti „pesti mari“.
„Din nefericire, acesti rechini domina presa nationala si internationala, in fiecare zi generand astfel publicitate negativa pentru intreaga tara“, a mai spus Wood, cu prilejul unui seminar ce a avut ca tema economia functionala de piata.
La auzul cuvintelor de mai sus, Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a avut o reactie ingrijoratoare pentru autoritatile romane: „Daca as sti ca exista 500 de rechini in Marea Neagra, nu m-as mai duce sa inot la Mamaia“.
Reactia acestuia trebuie luata ca un avertisment, avand in vedere ca, peste trei saptamani, Comisia Europeana va da verdictul daca Romania indeplineste sau nu criteriile economiei functionale de piata.
Referindu-se la obtinerea statutului de economie de piata functionala, presedintele Consiliului Investitorilor Straini a apreciat ca nu ar fi corect ca Bruxellesul si alte autoritati sa sanctioneze 22 milioane romani, care au suferit 14 ani de tranzitie, din cauza frustrarilor ca nu pot sa-i prinda pe acesti 500 de rechini.
Solicitat sa nominalizeze cativa dintre rechini, Wood s-a eschivat diplomatic. „Nu dau nici un nume, dar toata presa a scris despre ei, ii stim cu totii“, a spus acesta.
Dupa ce a ciufulit serios autoritatile de la Bucuresti, pentru ca privilegiile despre care vorbea nu se pot obtine decat cu sprijinul celor sus-pusi, W