In prima luna de functionare a Biroului de Credit, bancile care au furnizat date despre imprumuturile cu restante mai mari de 30 de zile detin in portofoliu doar 60% din soldul creditelor acordate populatiei, a declarat directorul Biroului de credit, Serban Epure, citat de Mediafax. Am semnat contracte de participare cu 21 de banci, reprezentand 95% din piata creditului pentru populatie.
Deocamdata, sunt procesatori doar 14 institutii de credit, care acopera 60% din finantarile acordate persoanelor fizice“, a precizat Epure. Potrivit directorului Biroului de Credit, bancile trebuie sa indeplineasca o serie de conditii tehnice pentru a putea accesa baza de date a societatii, acesta fiind motivul pentru care unele institutii nu au devenit procesatori.
„Speram ca, in maximum trei saptamani, sa intre in sistem si alte banci importante si, astfel, sa acoperim in jur de 90% din creditele populatiei“, a adaugat Epure. Banca Comerciala Romana, societatea de creditare cu cea mai mare expunere pe segmentul de persoane fizice, a raportat deja datele si este unul dintre procesatori.
In prima luna de functionare, Biroul de Credit a transmis 46.004 rapoarte, pretul mediu al unei interogari ridicandu-se la un euro. Estimarile, avand la baza datele privind creditarea din anul 2003, arata ca Biroul de credit va furniza anual peste 1,3 milioane de rapoarte.
Pana in aprilie 2005, va fi introdusa a doua faza de raportare, iar baza de date va cuprinde informatii despre toate finantarile acordate populatiei. Rapoartele bancilor catre Birou sunt numai acelea care inregistreaza intarzieri mai mari de 30 de zile.
In prima luna de functionare a Biroului de Credit, bancile care au furnizat date despre imprumuturile cu restante mai mari de 30 de zile detin in portofoliu doar 60% din soldul creditelor acordate populatiei, a declarat directoru