Bilant trist la 15 ani de la primele fisuri in blocul comunist
Celebrarea a 15 ani de la caderea Cortinei de Fier a fost marcata ieri la Budapesta, unde cancelarul german Gerhard Schroeder a amintit rolul jucat de Ungaria in caderea dictaturilor comuniste, anuntind la 10 septembrie 1989 decizia istorica de a deschide granita cu Austria pentru est-germanii care doreau sa ajunga in Vest.
Dar, in ciuda schimbarilor radicale din acesti ani, menite sa stearga prejudiciile aduse de economia planificata, fosta Europa comunista ramine inca saraca, scrie AFP.
Fostii sateliti ai URSS, care s-au debarasat de comunism in doar citeva luni, de la sfirsitul verii pina la inceputul iernii anului 1989, au devenit democratii solide, fiind acum membri ai NATO, alianta militara considerata inamicul lor in timpul razboiului rece.
Cele mai multe din fostele state comuniste au aderat la Uniunea Europeana in luna mai, Bulgaria si Romania urmind sa o faca in 2007, adauga AFP.
Metamorfoza post-comunista cea mai evidenta s-a produs in fosta Republica Democrata Germana (RDG). Gratie celor peste 1.250 de miliarde de euro investite de guvernul federal, suburbiile cenusii au prins culoare, strazile si autostrazile au fost complet refacute si chiar cele mai mici sate au fost dotate cu trotuare noi.
Intre abundenta si somaj
In alte parti ale fostului lagar comunist insa, blocurile degradate, uzinele uriase ramase in paragina sau strazile vechi sint inca la ordinea zilei. Totusi, peste tot in aceste tari au aparut centre comerciale, unele deschise 24 din 24 de ore.
Frustrati de anii de penurie din perioada comunista, oamenii au luat cu asalt aceste locuri, fascinati de promisiunile de bunastare ale societatii de consum, scrie AFP. Strazile au fost invadate la rindul lor de masini straine, in majoritate achizitionate la mina a