Romii din Dolj au beneficiat anul acesta, prin intermediul programului PHARE, pentru dezvoltare de un buget de patru milioane de euro. Cea mai mare parte a banilor a fost oferita de Uniunea Europeana si gestionata, la nivel local, de reprezentantul romilor, Florin Andronache. Pentru a beneficia de aceasta suma, romii trebuie sa realizeze proiecte eligibile care sint apoi inaintate la Cluj, unei comisii specializate. Pina in prezent, a fost deja acceptat unul dintre ele, construindu-se o fabrica de boltari in comuna Giurgita. „Proiectul a avut efectul scontat. Prin intermediul intreprinderii respective, am reusit sa cream zeci de locuri de munca pentru romii din acea comuna. Bineinteles, ideea nu ar fi fost acceptata daca nu s-ar fi implicat si primarul de acolo. Acum putem sa ne laudam ca am realizat ceva“, a declarat Andronache.
Un alt proiect, de data asta pentru mica infrastructura, s-a depus deja, asteptindu-se rezultatele de la comisia de la Cluj. Daca si acesta va fi declarat eligibil, se vor putea reabilita drumurile din comunele Segarcea si Calopar. Conform Hotaririi Guvernamentale nr. 430/2001 au fost alocati bani pentru sanatate si mica infrastructura, dar si pentru generare de venituri si formare profesionala. In cazul ultimelor doua, termenul de depunere a dosarelor s-a prelungit pina la 10 octombrie 2004, bugetul alocat fiind de 1,8 milioane de euro, dintre care mai sint disponibile in jur de 1,2 milioane de euro. Pentru ca proiectul sa fie declarat eligibil este obligatoriu, conform legilor in vigoare, sa fie indeplinite doua conditii esentiale: sa fie initiat de un grup de romi si sa fie sustinut de autoritatile locale.
Copiii romi invata poezii
Centrul social de la Lipov, in care s-au investit aproximativ 60 de mii de euro, a fost initiat anul trecut, de Asociatia Vasiliada, dar si de Asociatia Studentilor Romi, sucursala Cr