Sexul nu e interzis in timpul sarcinii Dr. Magda Dorobantu mai explica si cum pot fi reduse riscurile de malformatii Pentru cele mai multe dintre femei, momentul in care afla ca vor aduce pe lume un Sexul nu e interzis in timpul sarcinii
Dr. Magda Dorobantu mai explica si cum pot fi reduse riscurile de malformatii
Pentru cele mai multe dintre femei, momentul in care afla ca vor aduce pe lume un copil este unul de maxima bucurie. Dar, pentru a fi sigure ca micutul se va naste sanatos, gravidele trebuie sa tina cont de anumite reguli si sa nu uite sa-si faca, periodic, vizitele la medic. Ce riscuri apar daca nu este monitorizata sarcina si care malformatii fetale sunt mai frecvente? Ne raspunde dr. Magda Dorobantu, medic specialist in obstetrica-ginecologie.
- Care sunt cele mai frecvente malformatii fetale si din ce cauza apar?
- Cele mai frecvente tipuri de malformatii pe care le-am intalnit au fost cele de tub digestiv sau aparat urinar, in special la baieti, si cele cardiace. Malformatiile sunt de mai multe tipuri. Ele pot fi datorate unui defect genetic, transmis de la unul dintre parinti la copil. O alta cauza ar fi mutatiile genetice care apar la embrion exact in primele saptamani de sarcina. Mai exista malformatii care se datoreaza unor cauze externe, cum ar fi ingestia de medicamente sau droguri, expunerea la radiatii s.a.
Mai ales in primul trimestru al sarcinii, trebuie evitat orice medicament, iar dupa aceea nu trebuie luat nici un medicament fara permisiunea medicului. Nici fumatul nu este permis, atat in timpul sarcinii, cat si in timpul alaptarii. Cu toate ca nu s-a demonstrat aparitia unor anumite malformatii fetale datorate fumatului, acesta poate declansa nasterile premature si sigur reduce greutatea nou-nascutului.
- Ce mod de viata ar trebui sa aiba o femeie insarcinata?
- Sunt niste reguli care tr