Oficiul National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB) a declansat de curand o vasta operatiune, menita a tine mai atent sub observatie miscarea sumelor mai mari de 10.000 de euro, chiar daca acest lucru presupune in unele cazuri incalcarea drepturilor omului.
Potrivit lui Iulian Dragomir, presedintele acestei institutii, au fost semnate deja 12 protocoale de colaborare cu PNA, Garda Financiara, IGP, Autoritatea Nationala a Vamilor, servicii secrete si se afla in lucru alte protocoale cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Uniunea Nationala a Notarilor Publici, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Uniunea Avocatilor etc.
Potrivit legii, nici o institutie nu poate opune confidentialitatea sau secretul profesional Oficiului.
„Dorim sa cunoastem, atunci cand cercetam o persoana care poate spala bani in Romania, daca ea actioneaza si pe alte segmente de activitate. Spre exemplu, piata asigurarilor ori cea a tranzactiilor cu actiuni“, ne-a declarat Iulian Dragomir.
Transformarea Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor in Big Brother face ca in vederea lui sa se afle, mai nou, si tranzactiile facute de persoanele fizice prin Posta Romana, adica serviciul de transfer de bani Western Union.
„Se mai au in vedere cazinourile si se urmaresc cu mare atentie datele furnizate de Serviciul Secret al Justitiei Romane, care monitorizeaza discutiile intre detinuti ori magistrati si avocati, mai ales ca se invart foarte multi bani aici“, a adaugat Iulian Dragomir.
Cat priveste provenienta banilor murdari, trebuie spus ca, potrivit unei statistici a Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, infractiunea de evaziune fiscala (44%) a fost principala generatoare de bani murdari, urmata de infractiunea de inselaciune in domeniul financiar-bancar (17%)