Presedintele Consiliului Investitorilor Straini (CIS) din Romania, Gilbert Wood, a declarat, recent, intr-un mod cat se poate de amabil, ca imaginea de nefunctionalitate a economiei romanesti este data de cei "500 de rechini care inoata dupa alte reguli".
In esenta, este vorba – cu mici exceptii – despre eternii industriasi de partid si de stat. Acestia, camuflati in spatele salbelor de intreprinderi vesnic datoare si beneficiare ale marinimiei guvernamentale in materie de ajutoare de stat, sunt eternii "premianti" in materie de (re)esalonari de datorii si chiar de stergeri cu buretele.
Observatia reprezentantului la varf al companiilor straine care opereaza in Romania este de bun-simt. Nu poti anatemiza o economie intreaga, mediu in care sunt "n" investitori onesti ce-si achita sarguincios obligatiile legale catre societate si muncesc transparent ca sa se dezvolte, pentru o mana de imbuibati care sar dintr-o limuzina in alta si scot banii de impozite afara.
Reactia autoritatilor a fost relativ prompta, dar soft. Trimis la videoconferinta sa se antreneze pentru prezumtivul viitor mandat in fruntea Executivului, Mircea Geoana a anuntat ca, dupa incheierea negocierilor cu UE la capitolul "Concurenta", "bazinul" economiei romanesti va fi populat exclusiv cu "delfini".
Cu alte cuvinte, ca subventiile de stat vor fi acordate numai pe criterii profund transparente: potential inovativ important, de export competitiv, de dezvoltare si crearea de noi locuri de munca.
Strict teoretic, vorbele ministrului roman de Externe suna tare bine.
Insa ce te vei face – tu, Guvern, indiferent de componenta – cand iti vor veni cu saru’ mana, la ceas de seara, mogulii cu pricina (oameni de felul lor pereni in toate regimurile politice)?
Mai ales daca sunt acompaniati de anumiti lideri sindicali binevoitori car