Delegati europeni, americani, australieni si chinezi s-au intalnit la Strasbourg pentru a lua masuri urgente impotriva criminalitatii informatice. In joc se afla si mult dorita libertate pe care Internetul o asigura, sub multe aspecte, pentru milioane de utilizatori.
In 2001, Conventia privind combaterea criminalitatii informatice a fost semnata de catre 30 de state, dar acest tratat a fost ratificat doar de catre opt semnatari, intre care si Romania.
Pentru conferinta care a avut loc in perioada 15-17 septembrie, reprezentanti guvernamentali sau ai marilor companii s-au asezat la masa discutiilor pentru a stabili noile coordonate in lupta comuna impotriva “fenomenului cyber-infractional care afecteaza popularitatea tot mai mare a Internetului“.
Reprezentanti europeni impreuna cu delegati din SUA, Australia si China au discutat despre o legislatie comuna ale carei tinte sunt cyber-terorismul, cei care comit fraude pe Internet sau incita la rasism, dar si pe cei care raspandesc pornografie infantila pe Internet.
ACTIUNE COMUNA. In timp ce guvernele elaboreaza un plan de lupta comun impotriva criminalitatii informatice, nici marile companii din domeniul IT nu au ramas in afara discutiilor.
Astfel, reprezentantul Symantec la aceasta conferinta, Giuseppe Verrini, a anuntat ca organizatii private din domeniu au realizat deja o alianta pentru a promova Conventia asupra cyber-criminalitatii si pentru a “indemna“ tarile sa o ratifice.
Pe de alta parte, reprezentantul Rusiei, generalul Boris Miroshnikov, a propus “cursuri speciale“ pentru birourile de investigatii care se ocupa de acest domeniu, inclusiv pentru juristii implicati in acest gen de probleme.
Cu acest prilej, reprezentantul Japoniei, consulul Ryuichi Shoji, a promis ca tara sa va fi promotoarea acestei legislatii pentru zona asiatic