Guvernul american incepe marti un proces istoric impotriva industriasilor tutunului, in speranta de a obtine plata unor daune in valoare de aproximativ 280 de miliarde de dolari. Aceasta suma ar reprezenta, in opinia autoritatilor federale americane, o jumatate de secol de beneficii obtinute necinstit, relateaza presa internationala.
Acuzatiile sint numeroase: potrivit actului inaintat de guvern tribunalului federal din Washington, firmele producatoare de tutun au manipulat dozele de nicotina astfel incit sa creasca dependenta fumatorilor, au tintit deliberat adolescentii prin campanii publicitare de miliarde de dolari, au vindut tigari cu continut scazut de gudron sub pretextul ca ar fi mai putin nocive pentru sanatate, au
mintit asupra riscurilor fumatului si au manipulat sau ascuns rezultatele studiilor stiintifice care dovedeau existenta acestor riscuri.
Mafia nicotinei
Procesul incununeaza cinci ani de eforturi pentru adunarea dovezilor impotriva industriasilor tutunului, in baza legislatiei RICO (Racketeer Influenced and Corrupt Organisations, privind firmele corupte si/ sau influentate de mediile interlope), pusa la punct in scopul de a lupta contra organizatiilor mafiote.
Schemele concepute de industria tutunului ar fi permis "obtinerea de beneficii extraordinare in cursul ultimilor 50 de ani, dar a avut consecinte devastatoare pentru sanatatea publica", se afirma in textul plingerii guvernamentale.
Printre documentele depuse la tribunalul federal se afla unele potrivit carora patronii a cinci dintre principalele nume ale industriei tutunului s-au intilnit in 1953, la o reuniune desfasurata in Plaza Hotel din New York, "pentru a pune la punct o vasta campanie de relatii publice in scopul de a contra dovezile din ce in ce mai manifeste ale legaturilor dintre fumat si bolile grave".
Batalie juridica de proport