Romulus Stiuca - Directorul Institutului Deltei Dunarii
"Specialistii romani au solutii de limitare
a consecintelor Canalului Bistroe"
Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii are o structura enciclopedica. Se ocupa cu studii si modelare hidrologica, face evaluarea habitatelor naturale, a poluarii, a comunitatilor de pesti, de animale, de plante, a comunitatilor umane, a impactului pe care feluritele actiuni le pot avea asupra Deltei, a migratiei pestilor, de exemplu a sturionilor - o afacere importanta din care Romania castiga 5 milioane de euro pe an. Este Centru de Excelenta al Uniunii Europene in domeniul Deltelor si al Zonelor umede si singurul Institut din Europa care are aceste competente. Greu de presupus ca exista o alta institutie care sa cunoasca mai bine intimitatea Deltei Dunarii, problemele acestui paradis ecologic atat de amenintat.
"Nu vom lasa lucrurile sa evolueze
in directia unui scenariu catastrofic"
- De catava vreme, Delta se afla sub cea mai grava amenintare din existenta ei. Ati facut pana acum vreo evaluare a efectelor pe care le va avea deschiderea canalului Bistroe?
Romulus Stiuca - Da, am facut deja o evaluare preliminara a impactului de mediu si nu numai, pe care canalul ucrainean il poate avea asupra deltei noastre, evaluare pornind de la foarte putinele date care ne-au parvenit dinspre partea ucraineana. Urmeaza un studiu de impact asupra mediului, aprofundat, care va cuprinde toate aspectele ecologice si economice. Noi, aici, estimam efectele cele mai grave ale canalului ucrainean. Desigur, se vor analiza probleme referitoare la habitate naturale, poluare, comunitati de pesti, pasari, plante si animale, cai navigabile existente, dar si efectul asupra comunitatilor umane. Vom face noi, de fapt, ceea ce ar fi trebuit sa faca ei inainte, un studiu c