Salata de rosii cu fileuri de peste
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 rosii mari, 100 g ceapa rosie, 1-2 lingurite de mustar, 1 lingura de otet alb, 3 linguri untdelemn de floarea-soarelui, 1 lingurita de miere, 1 legatura de marar, sare, piper proaspat macinat, 300 g fileuri de peste alb, 1 lingura faina, 50 g slaninuta afumata (costita, bacon).
Mod de preparare: Se clatesc rosiile, li se taie capacul coditei si se taie apoi in felii. Se curata cepele si se taie inele. Mustarul, otetul, untdelemnul, mierea si mararul tocat se amesteca si se sareaza, se pipereaza. Se clateste pestele, se zvanta si se taie in felii. Se dau cu sare si piper, se tavalesc prin faina si se prajesc in grasimea lasata de slaninuta care se topeste inainte, la foc mic, intr-o tigaie. Pestele se prajeste circa 3 minute. Din feliile de rosii si inelele de ceapa se fac turnulete alternative, sarandu-se fiecare strat pe rand, iar deasupra se aseaza feliile de peste si slaninuta prajita. Se stropesc cu sosul de marar.
Salata de rosii cu cartofi
Ingrediente (pentru 4 portii): 400 g cartofi mici, 4 linguri untdelemn de masline, 500 g rosii lunguiete (tata caprei), 2 linguri suc de mere, 2 linguri otet aromat, 2 catei de usturoi, sare, piper proaspat macinat, cate o jumatate de legatura de busuioc, patrunjel, 80 g frisca lichida sau smantana subtire.
Mod de preparare:
Cartofii se lasa in coaja, se freaca bine cu o perie, se clatesc, apoi se taie in doua. Se unge o tava cu untdelemn si se aseaza cartofii cu partea taiata in jos. Se stropesc cu doua linguri de untdelemn. Se coc in cuptor circa 15 minute.
Se spala rosiile si se taie in patru, dupa ce li se taie capacul coditei. Uleiul ramas se amesteca cu sucul de mere, otetul aromat, usturoiul zdrobit, sarea si piperul.
Se clatesc verdeturile, se zvanta si se toaca marunt. Se sareaza s