In urma cu exact un an, Bursa de Valori din New York (NYSE) a facut publica suma pe care avea sa o plateasca lui Dick Grasso, sub forma de compensatii si indemnizatii de pensionare: 139,5 milioane de dolari (115,4 milioane de euro). Trei saptamani mai tarziu, in scandalul declansat de acest anunt au fost atrasi si presedintele si directorul executiv al Consiliului NYSE, iar Grasso a fost demis.
Scandalul nu s-a stins nici in prezent, iar succesorii lui Grasso resimt inca efectele.
Bursa din NY a suferit schimbari substantiale de la sfarsitul "domniei" de opt ani a lui Grasso, care instaurase o autocratie rigida. Puterea a fost divizata, odata cu numirea lui John Thain, fost presedinte la Goldman Sachs Group, in functia de director executiv (CEO) si a lui John Reed, fost director la Citigroup, in functia de Presedinte al Consiliului. Thain a luat deja masuri pentru revitalizarea sistemului de licitatie al Consiliului. O hotarare de guvernare, intocmita de Reed, a redus salariile directorilor sI totodata le-a dat acestora mai multa autonomie.
Chiar si in aceste context, actionarii NYSE au suferit o depreciere puternica a cotelor detinute si i-au cerut lui Thain sa ia masurile adecvate. Unele dintre cele mai mari fonduri de investitii din Statele Unite, cat si alti investitori puternici, califica masurile lui Thain de grabire a licitatiilor drept inadecvate si cer eliminarea completa a componentei umane din sistemul de licitare. Totusi, innoirea echipamentelor Bursei s-a dovedit mai costisitoare decat anticipase Thain. Totodata, scandalurile iscate de remuneratiile acordate lui Grasso continua, consuma timp si fonduri importante.
"Cred ca tragem in si in stanga si in dreapta si inainte si facem ceea ce clientii nostri doresc, ceea ce este bine pentru constituenti" a comentat Frank Cristensen, partener al casei