Arhivele comunismului vor ramine, probabil, inchise atita vreme cit actori ai regimului ceausist se vor afla pe prima scena politica. Acestia, dar si cei care s-au urcat pe valul revolutionar din 1989 vor sa pastreze secretele ultime ale conducerii PCR.
Sub pretextul distrugerii unor dosare din arhivele Comitetului Central in timpul evenimentelor din decembrie 1989, multe documente au disparut pentru a-i pune la adapost pe unii ca Ion Iliescu, Serban Mihailescu, Octav Cozmanca.
Pentru a asigura tacerea in ceea ce priveste epoca Ceausescu, si chiar Gheorghiu-Dej, partidul dlor Iliescu si Nastase a conceput Legea arhivelor, o lege prin care accesul la documentele Comitetului Central al Partidului Comunist Roman sa fie interzis in mod oficial. Astfel, de pilda, documentele privind afacerile criminale pot fi vazute abia dupa 90 de ani de la crearea lor.
Cui poate folosi o asemenea prevedere daca nu calailor Securitatii? Aceeasi Lege 71 din 1996 mentioneaza ca documentele referitoare la siguranta si integritatea nationala pot fi vazute peste 100 de ani.
Criteriile privind clasarea acestor documente ca fiind de siguranta nationala sint subiective, iar discursurile lui Ion Iliescu din perioada Budapesta 1956 ar putea fi trecute cu justificarile de rigoare la aceasta categorie.
La aproape 15 ani de la revolutie, romanii nu pot vedea, nu pot sti cum arata dosarul de cadre al lui Nicolae Ceausescu. Aceasta interdictie este stipulata in aceeasi Lege a arhivelor, care precizeaza ca dosarele personale nu pot fi vazute decit la 75 de ani de la crearea lor, in vreme ce documentele privind date personale pot fi cercetate dupa 40 de ani.
Toate aceste prevederi ar putea sa para normale in state traditional democratice. In Romania s-a produs insa o schimbare de regim, iar oamenii sint curiosi, de exemplu, sa afle ce s-a d