Disperarea oamenilor poate depasi ratiunea
Dupa ce in editia de ieri a cotidianului ZIUA de Iasi au fost publicate datele referitoare la o noua afacere despre care exista indicii clare si numeroase marturii publicate in presa scrisa, ca este un joc piramidal, reporterii cotidianului nostru au facut un scurt sondaj al opiniei iesenilor, refeitor la aceste afaceri. Intrebarile la care au raspuns cetateni din Iasi au vrut sa clarifice, in primul rand, cum de este posibila renasterea jocurilor piramidale dupa scqandalurile imense din urma cu peste cinci ani, si de ce mai exista participanti la asemenea jocuri.
1. Ioan Banciu, 80 de ani, pensionar militar
"Situatia financiara si sociala in care se afla unii oameni ii poate impinge pe acestia si la astfel de gesturi. S-a demonstrat in mai multe randuri ca sunt inca multi naivi. Cred ca mass-media are un rol important in prevenirea unor astfel de situatii. Dar cred ca situatia ar trebui supravegheata de organisme financiar-bancare."
2. Ioan Florea, 46 de ani, politist
"Oamenii cred ca sunt incurajati de ideea unui castig rapid si simplu. Asta se intampla doar la primii cativa, pentru restul oamenilor e jale. Poate ar trebui o supraveghere mai atenta a organelor in drept."
3. Claudia Stefan, 50 de ani, electrician
"Cred ca totul sta in conjunctura actuala. Disperarea unor oameni poate depasi uneori si ratiunea. Poate ar trebui mai multa informatie in domeniu. Mass-media are un rol important in acest sens. Ar trebui facuta mai multa educatie."
4. Alexandru Corduneanu, 24 de ani, economist
"Probabil mai sunt oameni care sa dea apa la moara celor care stau in spatele unor astfel de jocuri de tip piramidal. Exista o lipsa crunta a banilor, care ii impinge pe unii la masuri extreme. Autoritatile statului ar trebui sa previna repetarea u