Apropierea iernii si facturile mari la intretinere dau fiori reci pensionarilor si nevoiasilor, mai ales in urma scumpirii din august a gigacaloriei, care inseamna facturarea cu pret majorat a caldurii. Un calcul estimativ al costurilor medii pentru caldura si apa calda arata ca, in ianuarie, o familie cu trei membri, care locuieste in doua camere, va plati peste 1.600.000 lei.
Daca la aceasta adaugam si cheltuielile comune (lift, administratie, interfon, reparatii), fondul de rulment si cele pentru apa rece, intretinerea sare de 2.000.000 lei.
Autoritatile locale ne asigura, insa, ca preturile nu vor fi cu mult mai mari decat iarna trecuta. "Bucurestiul va fi contorizat aproape in totalitate, si la acest capitol nu vor mai aparea probleme care sa umfle facturile. In ceea ce priveste scumpirea gazelor, ea nu va atrage, cel putin pentru aceasta iarna, scumpiri ale gigacaloriei", a declarat Virgil Ramba, directorul RADET.
Daca, in Capitala, situatia este sub control, nu acelasi lucru se intampla si in tara, unde pretul gigacaloriei ajunge la preturi gigant, de peste un milion de lei. Asa este cazul oraselor Timisoara, Ploiesti, Constanta, Cluj, Craiova, Turnu Magurele. Mihai Mereuta, presedintele Fundatiei Actiunea Civica, a declarat: "Adevarata problema a intretinerii se va inregistra dupa 1 ianuarie 2005.
Atunci se reduc cu 35% subventiile date de catre stat furnizorilor, ceea ce va duce la o crestere corespunzatoare a tarifelor la intretinere si la diferente enorme intre orase".
"Autoritatile locale ne asigura ca preturile nu vor fi cu mult mai mari decat iarna trecuta."
Centralele pe rumegus, o solutie ecologica
Totusi, in perioada rece, cinci zone ale tarii, de altfel, punctele si cele mai friguroase, vor beneficia de apa calda si incalzire la preturi scazute. Datorita inaugura