Conform contractului, P. M. Bacanu raspunde de partea editoriala, iar WAZ de cea economica
In 13 septembrie in Romania libera aparea pe prima pagina un protest al redactiei fata de imixtiunile patronatului in activitatea editoriala. Cum v-ati hotarat sa reactionati in felul asta?
Problemele au inceput sa apara cam de un an. Am tot crezut ca sunt doar mici incercari, sub forma unor aluzii, venite din initiativa reprezentantului Westdeutsche Allgemeine Zeitung, WAZ, care incepuse sa frecventeze anumite cercuri politice. Ulterior, sugestiile au devenit mai insistente, e drept insa ca de fata cu mine erau mai voalate, coborand mai agresiv la redactorii-sefi. Dintr-o decenta fata de actionarul majoritar, redactorii s-au purtat cu manusi, explicand pe toate caile ca este imposibil ca Romania libera sa-si schimbe profilul. Eu am ciulit urechile in momentul in care reprezentantul WAZ a venit cu propuneri de subiecte mondene.
Sa lamurim cand si in ce conditii s-a produs asocierea cu WAZ.
In urma cu vreo 6 ani, m-am trezit la usa cu un domn Schumann, personaj important in Germania, de a carui existenta nici nu stiam, unul dintre cei doi proprietari ai trustului WAZ, care mi-a spus pur si simplu ca vrea sa se asocieze cu noi. Noi nu eram atunci in situatia de a cauta neaparat un asociat. Aveam cea mai mare tipografie din tara, aveam si publicitate, dar dotarea tehnica a redactiei, la fel de precara si azi, ramanea punctul nostru slab.
Cate parti detine WAZ-ul la ora actuala din Societatea R? La inceput detineau 31%. Mai tarziu au devenit majoritari, cumparand succesiv actiuni, iar acum au 70%.
Ati gandit o infuzie de capital.
Asta am gandit: aparusera deja doua trusturi mari de presa straine pe piata romaneasca si am socotit ca s-ar putea ca noi sa nu putem tine pasul, daca nu ne punem la punct cu partea tehnica. Negocierile cu W