50 de ziarişti de la Evenimentul zilei au semnat de curînd un comunicat de presă prin care acuză trustul Ringier, proprietarul acestui cotidian, de imixtiuni nepermise în activitatea redacţională. Că încearcă să limiteze libertatea de exprimare a jurnaliştilor de la Bulina Roşie. Mă aşteptam ca întreaga presă cotidiană să publice măcar acest comunicat. N-au făcut-o decît două ziare: România liberă şi Cotidianul.
Ştiu că există adversităţi mari la noi în presă. Cotidianele se pîndesc unele pe altele. Concurenţa e lovită fără milă. Nici Evenimentul zilei n-a fost vreun bun samaritean. Dar sunt anumite lucruri care ar trebui să-i solidarizeze pe oamenii de presă. Cel mai important dintre ele e libertatea de expresie. Acesta e singurul capital pe care îl avem.
Există o logică şi în nepublicarea unui asemenea comunicat. Dacă la un ziar apare o criză între patroni şi jurnalişti, posibil ca ziarul să se spargă. Atunci, fireşte că e de preferat ca mai întîi să se întîmple asta de-abia după aceea să plîngem de mila confraţilor noştri.
Trustul de presă Ringier a mai avut probleme cu ziariştii români, cu prilejul faimosului divorţ intentat de echipa de la Pro Sport. îmi amintesc o propoziţie a lui Cătălin Tolontan: ,Vom lua şi cîinii din faţa redacţiei." Atunci a avut loc o rocadă redacţională. ProSportiştii s-au dus la Gazeta sporturilor, iar cei de la Gazetă s-au dus în locul lor la ProSport. Toată lumea a fost mulţumită. După părerea mea, atunci, ziariştii au fost înfrînţi pe toată linia. Propreitarul Gazetei şi-a dat afară jurnaliştii, de pe o zi pe alta, pentru a aduce echipa de la ProSport, iar grupul Ringier şi-a salvat ziarul, angajîndu-i pe Gazetari.
Tocmai cînd mă gîndeam că spre deosebire de grupul Ringier, investitorul german de la România liberă , trustul de presă WAZ, nu se amestecă în treaba editorială