La presiunea mezelarilor, Guvernul a eliminat taxele vamale de 20 la suta la importul de slanina, introducand acest produs intr-o hotarare de guvern, publicata in Monitorul Oficial saptamana trecuta, prin care se reduc taxele vamale pentru unele sortimente de carne de porc.
Hotararea cu pricina a fost discutata, in regim de urgenta, intr-o sedinta de Guvern, la doar cateva zile dupa ce reprezentantii Asociatiei Romane a Carnii (ARC) au amenintat, intr-o conferinta de presa, ca vor scumpi carnea de porc cu 25 la suta si mezelurile cu 15 la suta, in cazul in care taxele vamale la importurile de carne nu vor fi reduse sau eliminate temporar.
Actul normativ stabileste si reducerea taxelor vamale pana la 10 la suta la carcasa sau semicarcasa de porc, precum si la "slanina fara parti slabe, grasime de porc si de pasare netopite si nici altfel extrase, proaspete, refrigerate, congelate, sarate sau in saramura, uscate sau afumate".
Printre explicatiile acestei decizii oferite de reprezentantii Ministerului Agriculturii se numara si aceea ca "in ultima perioada crescatorii sunt interesati pentru a realiza efective de porcine de o calitate genetica imbunatatita, care presupune micsorarea stratului de grasime la maximum 2 cm, obtinandu-se astfel o cantitate mai mica de slanina", precum si aceea ca "efectivele de porcine au
scazut in ultima perioada (...), implicit si cantitatea de slanina din productia interna este mai mica", cu toate ca datele statistice de la Ministerul Agriculturii indica faptul ca numarul de porci este in usoara crestere. Din informatiile de la Asociatia Romana a Carnii (ARC) rezulta ca anul trecut productia de slanina de porc a fost de doar 2.000 tone, fiind importate alte 15.
000 tone, mai ales din tarile Uniunii Europene, in special Germania, Austria, Olanda. "Tarile occidentale se feresc ca dra