Bugetul Educatiei - in jur de 4%
Fara indoiala, aceste imbunatatiri de infrastructura sunt foarte importante. Pe de alta parte, profesorul este o veriga foarte importanta in lantul educatiei, fiind cel care lucreaza direct cu elevul. Daca profesorii nu sunt multumiti, ce educatie putem face? Tinerii profesori se plang ca au salarii foarte mici, la fel ca si tinerii medici. Eu v-as da un alt exemplu. Prin aplicarea grilei, un debutant invatator va avea avea un venit mai mare cu vreo 800.000 de lei decat un debutant in Ministerul Educatiei, adica un referent gradul 4 cu studii superioare. In general, salariile bugetarilor in Romania nu sunt mari si e un lucru regretabil. Dar ca sa se amelioreze sensibil salariile, economia trebuie sa fie foarte competitiva.
In privinta bugetului Educatiei, ce se poate face ca el sa creasca? E nevoie de o schimbare a viziunii guvernului in legatura cu Educatia sau poate fi vorba si de un ministru mai bataios, care sa puna problema mai ferm la negocieri?
Eu cred ca e nevoie de respectarea in primul rand a legilor existente. Au fost ministri care au avut aceeasi Lege a Invatamantului care acorda 4% din PIB si n-au reusit sa aiba 4%. Din punctul meu de vedere, cred ca am dovedit o preocupare obligatorie pentru orice conducator temporar al invatamantului romanesc, si asta se va vedea incepand cu bugetul lui 2005, care va reprezenta o alocatie pentru invatamant mai mare de 4%.
Dar nu e putin, 4%?
Putin in raport cu ce? Sunt tari care au mai putin de 4%, sunt tari care au 5%, sunt tari care au 6%. Problema este nu atat ca procentul sa fie mare - sigur, e bine ca el sa fie cat mai consistent -, problema este si ca PIB sa fie relativ important.
Se mai indreapta absolventii de facultati spre invatamant? Este acoperit necesarul de profesori?
Paleta de ocupatii mai atractive pentru absolventi s-a lar