Consiliul Director al FMI a discutat, ieri seara, scrisoarea suplimentara de intentie pentru continuarea acordului incheiat cu Romania in cursul lunii iulie a acestui an.
Potrivit ministrului Finantelor, Mihai Tanasescu, acordul, care va avea o durata de 24 de luni, cuprinde proiectul de buget pe 2005, modul in care vor fi continuate reformele structurale, precum si aspectele privind aplicarea politicii fiscale convenite.
De asemenea, documentul mai cuprinde prevederi clare referitoare la continuarea privatizarilor, in special in sectorul bancar si al celui de distributie a gazelor naturale, precum si principalele masuri privind reforma in domeniul educatiei si al sanatatii. "Toti membrii Consiliului Director al FMI au asigurat ca vor sustine aprobarea acestei prime revizuiri a acordului.
Toate criteriile de performanta privind restructurarea unor societati de stat si reducerea arieratelor au fost indeplinite, altfel scrisoarea nu putea intra in discutie.
Pana la sfarsitul anului trebuie ca reprezentantii Fondului sa accepte modul in care vor construi bugetul pe 2005 si sa se convinga ca executia bugetara pentru acest an se incadreaza in parametrii stabiliti", a declarat Mihai Tanasescu.
El a precizat ca in ceea ce priveste bugetul pe anii viitori, acesta se va concretiza intr-o crestere a veniturilor prin scaderea taxelor, o reducere a impozitelor de asigurare sociala pentru companii, precum si a faptului ca pensiile vor fi corelate in proportie de suta la suta cu rata inflatiei.
Seful Finantelor a declarat ca saptamana trecuta reprezentantii Comisiei Europene au acceptat un proiect de buget multianual pentru perioada 2005-2008, care in linii mari stabileste o scadere in continuare a fiscalitatii, o imbunatatire a alocarii sumelor catre educatie, mediu si agricultura.
Ministrul Finante