Doar 148 de kilograme de aur au fost recuperate de proprietarii jefuiti de regimul comunist. Valoarea aurului furat: 70 de milioane euro.
Doar 3,4% din persoanele carora li s-a confiscat aurul in perioada 1946-1990 au dat in judecata statul pentru a-si recupera bunurile. Pana acum, instanta a solutionat 617 cazuri, pentru care BNR a retrocedat 148 de kilograme de aur fin. Daca toate cele 150.000 de persoane pe care comunistii le-au lasat fara aur l-ar cere inapoi, din tezaurul BNR ar iesi circa 7 tone de metal pretios.
Doar 2% din aur a fost retrocedat
Doar 3,4% din persoanele carora li s-a confiscat aurul in perioada 1946-1990 au dat in judecata statul, pentru a-si recupera bunurile. Pana acum instanta a solutionat 617 cazuri, pentru care BNR a retrocedat 148 de kilograme de aur fin.
Potrivit propunerilor de modificare a Legii 362/2003 va fi extins termenul de aplicare a facilitatilor la retrocedare. Persoanele carora le-au fost confiscate abuziv obiectele din metale pretioase si pietre pretioase le-au putut revendica in instanta pana la finele anului trecut, fara a plati taxa de timbru.
In plus, cererile de retrocedare puteau fi depuse la judecatoria in raza careia isi aveau domiciliul persoanele care solicitau despagubirile. Incepand din ianuarie 2004, pentru cererile de retrocedare se plateste o taxa de timbru, iar acestea pot fi depuse numai la Judecatoria Bucuresti.
“Se urmareste in primul rand prelungirea termenului de depunere a cererilor de retrocedare fara a plati taxa de timbru si acordarea posibilitatii de a da in judecata statul la sediul unde isi are domiciliul reclamantul“, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul viceguvernatorului BNR.
TERMENE.
Conform modificarilor propuse pentru actul normativ, populatia si persoanele juridice ale caror obiecte din metale pretioase, aliaj