In ciuda progreselor semnificative din ultimii ani, marea majoritate a localitatilor din Romania nu au acces la sistemul de distributie a gazelor naturale. Inlocuirea conductelor "cu durata de viata expirata" are o prioritate mai mare decat cea a "infiintarii" retelelor noi.
Numarul romanilor care au acces la sistemele de distributie a gazelor naturale a crescut in ritm exploziv in perioada 2000-2003. Sunt cu 66,62% mai multi abonati casnici (mai exact 1.902.825) clienti ai Distrigaz Nord si respectiv Distrigaz Sud. Alte cateva zeci de mii sunt beneficiarii distribuitorilor privati.
Cu toate acestea, din cele peste 13.300 de orase si sate ale Romaniei, mai putin de 13% beneficiaza de retele locale de gaze. In ciuda cresterii numarului de kilometri de retea nationala, pana la aproape 32.000 de kilometri, aceasta a ajuns in prea putine zone turistice sau numai rurale, care ar deveni, astfel, promitatoare economic.
Meseriasii din domeniu spun ca, desi numarul consumatorilor casnici a crescut mai mult decat cel al consumatorilor economici, eficienta investitiei in retele noi depinde de acestia din urma. In Romania sunt 265 de orase si municipii, unde extinderea este mai rentabila.
LOCALITATILE. Potrivit Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), doar un numar de 1.657 localitati (municipii, orase, sate) au sisteme de distributie a gazelor naturale in functiune.
Retelele locale sunt operate in proportie de 59,2% de Distrigaz Nord (981 localitati), iar Distrigaz Sud acopera 32,5% din sistem, in 539 localitati. Alte 18 societati private se ocupa de de restul de 136 localitati (8,3% din total). Printre acesti din urma distribuitori a fost inclusa si Petrom, cu 66 localitati. Romgaz S.A. are in grija o localitate.
In cursul acestui an, pentru alimentarea cu gaze naturale a