Desi falimentul Bancorex a fost pronuntat acum 5 ani, fantoma bancii continua sa faca victime in sistemul bancar. Astfel, BCR, care a preluat activele Bancorex, a fost fortata sa renunte la actiunile detinute la firma Romcard in favoarea DAC Air, fosta companie a lui G.C. Paunescu.
Participatia BCR la cel mai mare furnizor de sisteme de plata prin carduri bancare a fost vanduta joi, prin licitatie, in cadrul procedurii de executare silita. Cornel Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR, sustine ca executarea silita n-are temei legal. "BCR nu datoreaza nimic in cazul DAC Air. Este vorba de un litigiu provenit din activitatea Bancorex.
Datoriile care apar din litigiile Bancorex sunt garantate de stat", a declarat Cojocaru. DAC Air a fost foarte perseverenta in a scoate bani de la BCR.
In contul unei participatii de 20 de milioane de dolari a Bancorex la capitalul DAC Air, pentru care nu toti banii au fost varsati, actionarii companiei de transport aerian au incercat in repetate randuri sa obtina executarea silita a obligatiilor. Insa, dupa falimentul Bancorex, tinta cererilor de executare silita a fost BCR.
"Pe rolul instantelor, inclusiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sunt peste 40 de dosare DAC Air. Pana acum, cu doar cateva exceptii, precum actiunile detinute la Romcard si la Romwool, sentintele au fost pronuntate in favoarea BCR", a declarat Cojocaru. Pentru actiunile Romwool, BCR a obtinut suspendarea executarii silite. AVAS este reprezentantul legal al BCR in instanta.
Potrivit presedintelui Autoritatii, Mircea Ursache, DAC Air era indreptatita sa ceara executarea BCR. "Instanta este cea care stabileste daca un titlu executoriu se pune in practica sau nu", a precizat Ursache, fiind totusi surprins de faptul ca, in doua spete similare, instanta a dat decizii diferite.
In cazul in care in