Voi impartasi citeva aspecte din culisele acestor vizite la care am fost martor. Ziaristii de la R.L. nefiind implicati in reportajele vizitelor, ele fiind monopolul celor de la ?Scinteia? si Agerpress, sigurii care corespundeau, in conceptia stabilor de la C.C, unei asemenea misiuni. In anii '60, acest rol a fost indeplinit de poetul Nicolae Dragos si publicistul Viorel Salajan.
?Regia? perfecta a unor solicitanti
Cea mai grea problema ca sa-ti obtii un drept al tau sau sa-ti rezolvi o situatie precara, un abuz etc. era, pentru solicitant, sa reuseasca sa ajunga in preajma lui Ceausescu in timpul unei vizite de lucru. Pentru aceasta recurgeau la tot felul de tertipuri si, culmea, unii reuseau sa sparga zidul securist care-l separa pe dictator de ?reclamagii?. Eram la Oradea, in timpul unei astfel de vizite (1966), si vad deodata, dupa terminarea mitingului, cum, la coborirea din tribuna, perechea ceausista este inconjurata de mai multi copii cu flori, care-l asteptau, de o parte si de alta, a scarilor si a caror instructoare de pionieri (dupa uniforma) s-a intretinut mai indelung cu cuplul dictatorial care, pe masura ce ascultau se incruntau, ba chiar s-au enervat. Apoi, dictatorul a dat o indicatie sefilor locali si a plecat spre vila unde era cazat, suparat. Am aflat ulterior ca de fapt instructoarea de pionieri a fost de fapt mama acelor copii.
Era o artista plastica cunoscuta, care locuia cu copiii ei intr-o singura camera si, oricit a batut la usile celor mari de la primarie si judet, nimeni nu i-a luat in seama cererea. Atunci s-a hotarit sa profite de vizita anuntata deghizindu-se in instructoare de pionieri, inselind astfel vigilenta securistilor. Ceausescu a dispus ca, pina ajunge la vila, sa i se raporteze rezolvarea cazului. Si, fireste, s-a rezolvat din fondul locativ de rezerva.
Inselarea premeditata a conducatorului ?iub