O data la patru ani, sportivi cu diverse handicapuri isi demonstreaza abilitatile la Jocurile Paralimpice, o competitie asemanatoare Jocurilor Olimpice. Ideea crearii unei intreceri sportive pentru persoanele cu disabilitati isi are radacinile in 1948, cind Sir Ludwig Guttmann a organizat, la Stoke Mandeville (Anglia), o competitie pentru veteranii din cel de-al doilea razboi mondial. Patru ani mai tirziu, si olandezii au participat la aceasta intrecere si astfel s-a semnat actul de nastere a unei noi miscari sportive. Prima editie a Jocurilor Paralimpice de vara s-a desfasurat in 1960, la Roma, avind 400 de participanti. Pe masura trecerii timpului, aceasta miscare sportiva a cistigat tot mai multi adepti, editia de la Sydney, din 2000, numarind 3.843 de participanti, reprezentind 123 de delegatii, inclusiv din Timorul de Est.
Jocurile Paralimpice 2004 se afla in desfasurare la Atena, Romania fiind reprezentata de doi sportivi: Adrian Sandu, la powerlifting, si Eduard Novak, la ciclism pe sosea. Programul Jocurilor cuprinde 19 sporturi. Dintre acestea, 15 se regasesc si la Olimpida, iar patru sint specifice pentru Jocurile Paralimpice: boccia, goalball, powerlifting si rugby in scaun cu rotile.
Control si precizie
Boccia este un sport al preciziei, al concentrarii maxime si al controlului musculaturii. Scopul jocului, introdus la Jocurile Paralimpice in 1984, este de a arunca mingea cit mai aproape de o tinta, o alta minge de culoare alba, denumita ?jack?. Se poate juca individual, in perechi sau in echipe mixte. Terenul are marcaje speciale si o suprafata dura.
Unul dintre jucatori arunca mingea-tinta pe teren. Ceilalti competitori vor incerca sa-si arunce mingile, astfel incit acestea sa se rostogoleasca cit mai aproape de ?jack?. Cind toate mingile sint aruncate, arbitrul masoara distantele si acorda puncte.
Mingile pentru b