Sectia de combatere a criminalitatii organizate cerceteaza in aceste zile posibilele ramificatii ale unui dosar financiar in care un grup de interese a supt de la Fisc, in doi ani, 290,5 miliarde lei (aproximativ 8,7 milioane dolari sau 8,4 milioane de euro), sub forma rambursarilor ilegale de TVA.
Dosarul se adauga unor constatari anterioare ale organelor de cercetare penala, care descoperisera ca, in perioada 2002-2003, acelasi grup de persoane a primit de la Directiile Fiscului din Dolj, Timis si Prahova 124,5 miliarde lei (3,7 milioane dolari sau 3,6 milioane de euro), reprezentind rambursare ilegala de TVA.
Banii pleaca in Liban, Iordania, Cipru si Turcia
Dupa scandalul de la Constanta, in urma caruia a fost decapitata conducerea Directiei locale de Finante, apar alte cazuri de returnari ilegale de TVA.
Potrivit dosarului aflat in cercetare, mai multi romani si arabi s-au asociat pentru a pacali Fiscul, de la care au cerut si obtinut recuperarea de TVA, folosind ca “vectori” 50 de firme-fantoma, pe care le-au creat folosind identitati false.
Astfel, Radu Olteanu, in calitate de administrator al firmei Alcor din Botosani si al companiei oradene Modavia Impex, s-a aliat cu Mohamed Ahmet Abdrabbo Kamel, formind ceea ce autorii cercetarii penale numesc un “grup infractional organizat, specializat in infiintarea de firme-fantoma”.
Acestea au avut scopul precis de a schimba hirtii intre ele, care demonstrau, chipurile, ca fac acte de comert. Cu ajutorul unor documente false, membrii grupului au deschis conturi in banci, prin care treceau documentele false in care aratau ca vind, cumpara si platesc marfuri si servicii. Banii obtinuti din rambursarile de TVA erau fie transferati din tara, fie retrasi in numerar.
Surse apropiate investigatiei ne-au declarat ca o banca a tras semnalul de ala