Dovlecei in crusta de nuci
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 conserva de rosii (800 g), sare, piper, 1 kg de dovlecei, 6 linguri untdelemn, 1 legatura de patrunjel, 100 g miez de nuca, 2 linguri pesmet, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare:
Se scurg rosiile, se toaca mai mare si se pun intr-un vas de Jena. Se condimenteaza bine.
Se curata dovleceii, se spala, se zvanta si se taie in felii groase de 1 cm. Se prajesc in ulei pe ambele parti, se sareaza, se pipereaza. Se scurg de grasime pe hartie absorbanta, apoi se pun peste rosii, in straturi.
Se spala patrunjelul, se zvanta, se toaca, se zdrobesc samburii de nuca. Se amesteca pesmetul cu cascavalul ras, nucile si patrunjelul tocat. Se presara peste dovlecei. Se dau la cuptor pe raftul de mijloc, 15 minute. Se poate servi cu garnitura de orez.
Macaroane cu telina si sunca
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 radacini de telina (800 g), 150 g sunca de Praga, 400 g spaghetti, sare, 5 linguri de untdelemn, 20 g unt, 1 catel de usturoi, 150 ml vin alb, 60 g parmezan sau cascaval ras.
Mod de preparare:
Se spala telina, se curata de coaja, se taie in felii subtiri. Se taie sunca julienne (ca taieteii). Se fierb pastele in apa suficienta, conform indicatiilor de pe ambalaj.
Se incing impreuna untdelemnul si untul, se prajeste intai sunca, apoi se scoate. Se caleste telina, amestecand mereu. Se adauga usturoiul ras. Se sareaza. Se toarna vinul si se lasa sa fiarba circa 5 minute, cu capac.
Se strecoara pastele, se pune pe ele putin unt, apoi se toarna telina cu sunca. Se presara cu patrunjel tocat si parmezan.
Salau (cod) cu castraveti si mustar
Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 ceapa, 1 kg castraveti, 2 linguri de unt, sare, piper, 1/8 l apa fiarta cu Vegeta, 600 g fileuri de cod sau salau, 1/2 legatura de marar, 1