Maica Domnului de la Cetatuia - Buzau
Sus, la Schitul Cetatuia, vara dureaza doar cateva saptamani. E o alta lume aici, un alt anotimp. Pe creasta muntilor Buzaului, la aproape 1000 de metri altitudine, totul se masoara altfel: timpul, munca, rugaciunea. Cand in vale, la Manastirea "Ciolanu", pomii se opintesc sub povara florilor, sus la schit, troienele de zapada inca se ridica pana la streasina casei. Cand la Ciolanu ploua, sus e furtuna si prapad. Se uneste cerul cu pamantul.
Inconjurata de padure si stanci domoale de calcar, locul are o frumusete tainica, nemaiintalnita. Din Poiana Calugarilor cuprinzi toata Valea Buzaului, pana departe, spre Viperesti si Patarlagele, spre Ramnicul Sarat si Mizil. Esti pe granita de munte a Munteniei cu Moldova. La picioare, se astern abia banuite satele, agitatia marunta, oamenii si toata sminteala lumii. Mai sus, nu ai unde sa urci. La Cetatuia, este locul de unde incepe cerul, cu spuza lui de stele varatece, abia date in parg.
I se mai spune "Sinaia Moldovei" si, nu intamplator, regele Carol a dorit prima data sa ridice aici castelul Peles, pe chiar locul fostei cetati de refugiu a doamnei Neaga si a unui stravechi templu dacic. A renuntat doar cand calul sau s-a facut naluca si, cazand din sa intr-o parte, si-a rupt mana. A luat-o ca pe un semn de rau augur, ca pe un refuz al locului. Din gandul lui nedus pana la capat, au ramas doar o poveste si o bisericuta din piatra, pe care a construit-o dimpreuna cu soata sa, regina Elisabeta, prin danie si mila crestineasca, grijindu-se ca pictura sa fie incredintata marelui artist Tattarescu.
Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului
In linie dreapta, drumul de la Ciolanu pana la Cetatuia nu depaseste un kilometru. In realitate, urcusul e cumplit. Nimeni si nimic nu te avertizeaza - nici pe unde sa o iei, nici ce te asteapta. Doar batranu