A fost odata ca niciodata, ca daca n-ar fi, nici ca s-ar povesti.
La Iasi traieste, daca n-o fi murit mai traieste si azi, asadar, la Iasi traieste un boschetar despre care nu se poate spune ca e atat de sarac ca n-are nici dupa ce bea apa. Dar destul de sarac, totusi, ca sa nu aiba un acoperis si sa doarma prin scarile blocurilor. Luat la bani marunti, s-a aflat ca saracul boschetar avea in buzunar un carnet de cec cu un sold de 235 milioane lei. Proveniti din bani marunti primiti la cerseala. Bine a zis cine-a zis, om sarac - om bogat. E plina Moldova de saracani, dar si de bogatani milostivi. Boschetari si boschetari politici.
Nu e cazul si la Vaslui. Saracii vasluieni sunt cata frunza cata iarba, incat un ziar s-a intrebat daca nu cumva saracia s-a nascut in Vaslui. Asa s-ar zice, de vreme ce vreo 18.000 de familii din judet traiesc in exclusivitate din ajutoare sociale. Insa, in ciuda saraciei, in judet se inregistreaza si lucruri imbucuratoare. Anul acesta a scazut numarul furturilor. Iata, exemplul luminos al primului dintre emanatii revolutiei, cel atat de sarac, dar atat de cinstit, a facut pui la Vaslui. Ce-i drept, in judet se mai fura, totusi, dar nu cine stie ce, cate un sac de grau sau de fasole, la tara, si tot de-ale gurii, mancare, bautura si tigari, la oras. Dar chiar si asa, anul acesta s-a furat mai putin decat anul trecut. Si stiti de ce? Ne-o spune chiar un comisar sef local: "Scaderea furturilor s-ar putea datora tocmai saraciei din judet, nici hotii nu mai au ce fura!". Cum s-ar zice, are si saracia avantajele ei!
Dar si dezavantaje. Pentru ca saracia nu este doar apanajul vasluienilor. Cel mai greu o duc pensionarii. Sa luam, de exemplu, o familie de pensionari, sot si sotie, care impreuna au un venit lunar de vreo patru milioane de lei. Dupa scaderea cheltuielilor fixe, intretinere, curent, gaze, taxe si impozite, famil