Bibliotecile, aflate in subordinea financiara a consiliilor locale comunale, nu constituie o prioritate pentru alesii comunitatilor, unii dintre ei motivind chiar ca nu are rost o asemenea investitie, deoarece nu mai citeste nimeni in ziua de azi.
Un raid prin comunele galatene ne-a demonstrat insa ca la tara oamenii citesc, dar ca saracia din rafturile bibliotecilor este o piedica in calea interesului lor.? ?Achizitia e slaba. De multa vreme nu am mai primit titluri noi. Fondul de carte e aproape inexistent, nu mai e preocupare, cum era in anii '90?, ne explica cu tristete Mirela Cozloschi, bibliotecara in comuna Independenta. ?Cititorii vor carti noi, pe care nu le avem. Din 10.000 de volume, multe sint tehnice. Oamenii vor sa citeasca, dar ce??, precizeaza si Nicoleta Stavarache, angajata a bibliotecii din Piscu. ?In 2004 nu am facut nici o achizitie. Nici o carte nu am putut lua pentru ca nu am avut bani. Iar anul trecut doar citeva volume au intrat in rafturile noastre. E mare pacat, pentru ca se pierde dragostea de carte. Oamenii ne cer titluri pe care nu le avem. Aici, la Tudor Vladimirescu, sint inscrisi peste 600 de cititori?, spune indignata o alta bibliotecara, Mariana Iacob.
Tinerii sateni sint interesati mai degraba de romanele de dragoste si aventuri. ?Si politiste. Dar mai ales romane de dragoste, care ii fac sa viseze?, apreciaza Nicoleta Stavarache.
?Cartile de dragoste ramin in topul preferintelor. Si cele de aventuri?, afirma si Mariana Iacob, adaugind ca cititorii din comuna Tudor Vladimirescu cauta si dictionare italiene.
?Pleaca multi in Italia si vor sa invete limba. Dictionarele nu le imprumutam acasa deoarece ne e teama ca pleaca cu ele. Le studiaza aici, la sala de lectura. O sa rideti, dar si cartile despre tehnica si mecanica tractoarelor au cautare. Mai ales primavara sint solicitate cartile despre agric