Dupa ani la rind de flagelare a Romaniei pentru felul in care isi trata copiii institutionalizati, Comisia Europeana are acum o noua cauza: libertatea presei, scrie prestigiosul saptaminal international ?Time?. Raportul anual al Comisiei asupra progreselor inregistrate de Romania pe calea
Dupa ani la rind de flagelare a Romaniei pentru felul in care isi trata copiii institutionalizati, Comisia Europeana are acum o noua cauza: libertatea presei, scrie prestigiosul saptaminal international ?Time?. Raportul anual al Comisiei asupra progreselor inregistrate de Romania pe calea accederii la UE, preconizat sa fie publicat la 6 octombrie, va trata dur tara noastra pentru hartuirile si intimidarile ziaristilor si pentru ingerinta in continutul editorial, a declarat la Bucuresti un diplomat occidental familiarizat cu proiectul.
Raportul va nota ca putini dintre faptuitorii actelor de violenta impotriva jurnalistilor au fost deferiti justitiei, si ca tot mai marea concentrare a proprietatii asupra mass-media in miinile elitelor politice si de afaceri duce la autocenzura. Se pare ca documentul nu va cita cazuri exacte. Dar exemplele nu sint greu de gasit, spune Mircea Toma, directorul Agentiei Media Monitoring din Bucuresti.
Potrivit cifrelor agentiei, cel putin 29 de ziaristi au fost amenintati sau atacati in Romania de la inceputul anului. Guvernul neaga orice amestec, afirmind ca parlamentul controleaza televiziunea si radioul publice, iar restul - firmele private. Dar oficialii UE sustin ca aceste critici trebuie luate in serios. In decembrie anul trecut, premierul Adrian Nastase a luat peste picior atacurile. ?Daca un simplu articol ar fi motiv de o bataie?, a glumit el, ?atunci eu ar trebui sa bat un ziarist pe zi?. UE n-a ris la astfel de glume. (C.V.)
TeleViziunea Rafuielilor
Desi fusese programata sa intre astazi in dezbaterea ple