Un raport preliminar al Serviciului de Consultanta in Domeniul Investitiilor Straine (FIAS) din cadrul Bancii Mondiale, mentioneaza printre barierele care stau in calea dezvoltarii mediului de afaceri si coruptia prezenta in sistemul de acordare a acestor avize.
Pe de alta parte, analiza efectuata in directiile de comert exterior din Ministerul Economiei si Comertului (MEC) arata ca riscul producerii unor acte de coruptie pe parcursul procedurilor de eliberare a licentelor de import-export a fost constant diminuat prin reducerea sau eliminarea barierelor administrative incepand cu anul 2002.
16.233 DE LICENTE. Fata de anul 2002, cand au fost eliberate 62.495 de licente, numarul acestora a scazut la 16.233 in primele 8 luni ale acestui an. In acest context, sfera produselor supuse unui regim de licentiere mai acopera, dintr-un numar de peste 11.000 de pozitii tarifare incluse in Nomenclatorul vamal de import si export, numai 99 la import si 201 la export.
Liberalizare comertului exterior a eliminat aproape in totalitate licentele, regula de baza fiind ca operatiunile de export si import sunt libere si neconditionate de obtinerea unui astfel de aviz.
Numarul categoriilor de produse pentru care sunt negociate contingente tarifare preferentiale la importul din statele partenere in acordurile de comert liber este in acest an de 119, produse fiind exclusiv in domeniul agricol.
"Singurul aspect problematic subliniat de autorii studiului este perioada scurta de validitate a licentelor de export-import", a precizat Eugen Dijmarescu, ministrul delegat pentru comert din cadrul MEC.
Un raport preliminar al Serviciului de Consultanta in Domeniul Investitiilor Straine (FIAS) din cadrul Bancii Mondiale, mentioneaza printre barierele care stau in calea dezvoltarii mediului de afaceri si coruptia prezenta in sistemul de acord