"In ultimele trei luni, Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB) a inaintat organelor competente 147 de informari cu privire la infractiunea de spalare de bani, ceea ce inseamna ca 338 milioane de euro au fost supusi procesului de reciclare“, a declarat Iulian Dragomir, presedintele acestei institutii, cu ocazia lansarii Ghidului de Tranzactii Suspecte.
Cat priveste provenienta banilor murdari, trebuie spus ca, potrivit unei statistici a Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, infractiunea de evaziune fiscala (45%) a fost principala generatoare de bani murdari, urmata de infractiunea de inselaciune in domeniul financiar-bancar (18%) si de inselaciune (15%).
La capitolul persoane suspecte de spalare de bani, pe primul loc se afla romani (58%), urmati de turci (12%), irakieni (8%), chinezi (6%) si altii. Prezent la intalnirea initiata de ONPCSB, Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a declarat ca spalarea banilor este inima crimei organizate si reprezinta principala sursa de finantare pentru terorism.
„De aceea, Uniunea Europeana si Statele Unite ale Americii sunt foarte interesate de combaterea acestei infractiuni. In ultimii zece ani, Uniunea Europeana a dat o mare importanta spalarii banilor, iar in prezent Romania are un cadru legal pentru a duce aceasta lupta. Totusi, buna colaborare intre institutii este cheia reusitei“, a mai declarat Jonathan Scheele.
Potrivit legii, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor are dreptul de a filtra orice tranzactie financiara care depaseste 10.000 de euro.
Chiar daca s-au semnat, pana in prezent, 12 protocoale de colaborare cu diferite institutii, printre care amintim Parchetul National Anticoruptie, Garda Financiara, IGP, Autoritatea Nationala a Vamilor, servicii secrete, si