PSD, PRM, si UDMR s-au aliat fara probleme la votul pentru banca centrala
Cu doua luni inaintea alegerilor, parlamentul, la presiunile PSD, a modificat componenta Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei, mentinindu-l insa in functia de guvernator pe Mugur Isarescu.
Practic, PSD a profitat de retragerea unui membru al CA de catre PRM si de modificarea statutului BNR pentru a solicita schimbarea completa a Consiliului inainte de expirarea mandatului legal. Opozitia s-a revoltat fata de inlocuirea fostului CA, considerind ca reinnoirea mandatului inainte de termen este o tactica politicianista speculata de PSD pentru a-si impune oamenii inainte de alegeri.
“In momentul de fata se politizeaza Consiliul de Administratie si este vizibil cu ochiul liber. (...) Din acest punct de vedere, toata procedura a fost fortata pentru ca PSD incearca sa-si puna in dispozitiv oamenii, in toate structurile, inainte de alegeri”, a reclamat de la tribuna parlamentului senatorul PNL Paul Pacuraru.
Opozitia a cerut blocarea votului inainte de termenul de 18 decembrie, atunci cind expira mandatul actualului Consiliu de Administratie, lucru care nu a fost acceptat de PSD. De altfel, PSD s-a grabit ieri sa supuna la vot noua componenta a Consiliului BNR, care va avea un mandat de cinci ani si care, astfel, se va incheia in 2009.
Prin vot secret, noua structura a CA al BNR a fost adoptata cu 283 voturi pentru (provenite de la PSD, PRM si UDMR) si cu 32 impotriva (date de PNL si PD).
Algoritmul puterii a invins
Partidul la putere si-a impus vointa in chestiunea schimbarii conducerii bancii centrale, cu toata controversa creata in jurul legalitatii acestui gest. Puterea a mimat despartirea de algoritmul politic, prin crearea posibilitatii ca societatea civila sa-si poata propune candidati.
Dar a manevrat in